Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

AHMA (Culo culo)

 

Kooltaan suurin Suomessa esiintyvä näätäeläin ahma, on erittäin uhanalainen. Suomessa ahmoja elää harvakseltaan maan pohjois- ja itäosien erämaissa yhteensä noin 150 yksilöä

(v. 2008). Näätäeläimiin maassamme kuuluu ahman lisäksi 7 muuta samaan heimoon kuuluvaa lajia. Ahman esiintymisalueeseen kuuluu lähes koko pohjoinen pallonpuolisko. Euroopan alueella ahmaa esiintyy vain Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja näiden lisäksi Venäjällä.

Erämaan kulkijana ahma tarvitsema elinpiiri on varsinkin uroksella suuri. Vuorokaudessa taivallettua matkaa ahmalle saattaa kertyä kymmeniä kilometrejä ja elinpiirin laajuudeksi urosahmalla tulee helposti 2000km2, naaraan tyytyessä huomattavasti pienenpään alueesee

Ahma on pääsääntöisesti raadonsyöjä. Se on kohtuullisen huono saalistaja muihin suurpetoihin verrattuna. Tilaisuuden tullen ahma saalistaa jäniksiä, jyrsijöitä, lintuja sekä keskikokoisia ja pieniä hirvieläimiä kuten metsäpeuroja ja –kauriita, sekä poronhoitoalueella poroja. Suurin vaikuttaja ahmaa kohdistuvaan vainoon ja vihaan onkin ahman porotokassa tekemä verotus. Lisäksi ahmalla on joskus tapana tapaa saalista yli sen hetkisen ravintotarpeen, näin toimiessaan ahmaa on pidetään todellisen ”ahmattina”. Suurin osa ahmoistamme elää juuri poronhoitoalueella. Etelässä ahma ei koti- ja tuotantoeläinvahinkoja juurikaan tee. Ahmaa siedetäänkin pohjoisessa huonosti sen aiheuttamien porovahinkojen vuoksi ja ahmoja tapetaan porojen suojelemiseksi sekä luvallisesti, että salaa joka vuosi useita

Ahman tulevaisuuden uhkana on pienet populaatiot, sekä pirstoutunut levinneisyys. Vaikka ahmalle sopivia elinympäristöjä on muissa Pohjoismaissa, Suomessa ja Venäjällä vielä paljon, ovat laajat erämaat harvassa. Tämän vuoksi ahma joutuu väistämättä kosketuksiin ihmisten kanssa. Eristyneiden populaatioiden selviytymistä voi heikentää myös geneettisen vaihtelun vähäisyys.

Perustietoa ahmasta:

Lahko:                 Petoeläimet

Heimo:                 Näätäeläimet

Laji:                   Ahma (Culo culo)

Pituus:                  70 - 85 cm

Korkeus:           45 - 45cm

Paino:                   10 –30 kg

Kiima:                   Heinäkuussa                 

Kantoaika:           Viivästynyt sikiökehitys

Pentuja:                2-3. kpl /  syntyvät Helmikuussa

Sukukypsä:          14-15 kk

Elinikä:                 Luonnossa korkeintaan 10 vuotta

©2018 Wild Lynx ry - suntuubi.com