Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
SUSI (Canis lupus)

Koiraeläinten heimoon kuuluu maailmassa yhteensä 14 sukua ja 35 lajia. Suomen luonnossa elää neljä koiraeläintä: susi, kettu, naali ja supikoira. Näistä neljästä supikoira on tuorein tulokas Suomen luonnossa ja on levinnyt tänne Kaakkois-Suomen kautta, asettuen nyt vahvasti maamme eläinlajistoon.
 
Koiraeläimiin kuuluvan suden perusravintoa on liha, sillä ne ovat saalistavia petoeläimiä. Sudelle tyypillistä saalistusta on laumana toimiminen. Laumassa vallitsee hyvin tarkka arvojärjestys ja työnjako. Lauman yhteistyöhön, tarkkoihin aisteihin ja kestävyyteen perustuukin suden menestys ja selviytyminen. Missä ilves tavoittaa saaliinsa kiinni nopealla iskulla, saattavat sudet ajaa saalistaan takaa jopa tuntien ajan. Vaikka sudet ovatkin pääsääntöisesti lihansyöjiä, ovat ne sopeutuneet syömään hyvin monipuolisesti. Hirvieläimet, marjat, jänikset, kalat, linnut ja tarvittaessa jopa hyönteiset kuuluvat susien ruokavalioon.
 
Reviirieläimenä susi alfapari liikkuu Suomessa jopa1000 km2 alueella mutta eri laumojen reviirit menevät harvoin päällekkäin. Nuoren urosyksilön lähtiessä peruslaumasta etsimään omaa reviiriään, saattaa se vaeltaa jopa satoja kilometrejä löytääkseen mieluisan ja tyhjän reviiri vapaan alueen, johon se sitten asettuu perustamaan omaa laumaa. Tällaiset reviirinetsijät ovat saaneet silloin tällöin eri kansalaisryhmät laajasti sutta vastan ja uuden alueen löytänyt susiuros joutuu perustamansa lauman kanssa usein kohtaamaan kohtuutonta ja perusteetonta vihaa. Usein näyttääkin käyvän niin, että uusi lauma häviää kuin tuhka tuuleen. Vuosittain jääkin useita suteen kohdistuvia salametsästyshankkeita poliisin haaviin.
 
Suden pää on iso ja sen kuono on terävä. Suden kallo on erityisen pitkä, joka näin ollen tarjoaa mainiot edellytykset hyvälle hajuaistille. Suden erottaminen koirasta ei aina ole helppoa, mutta sudella häntä usein riippuu suorana ja sen silmät ovat vinot. Joustava ja energiaa säästävä ravi on myös yksi suden tunnusmerkkejä se liikkuessa. Talvella suden jälkiä seuratessa voi myös huomata suden käyttäytyvät koiraa paljon määrätietoisemmin. Koirat liikkuessaan ”poukkoilevat päättömästi”, mitä susi säästääkseen energiaa ei tee.
 
Pienempien suden jälkien erottaminen koiranjäljistä ei aina ole helppoa asiaan syvästi vihkiytyneellekään. Sen sijaan suuren urossuden jäljet ovat sitä kokoluokkaa, että Suomessa ei tavata kuin muutama kesykoiralaji, joiden jäljet ovat yhtä suuret.
 
Perustietoja sudesta:

Lahko:              Petoeläimet

Heimo:              Koiraeläimet

Laji:                  Susi

Pituus:              100-140 cm

Korkeus:           45-80 cm

Paino:               Keskimääri N. 32 kg., U. 40 kg

Kiima:               Helmikuu - Maaliskuu

Kantoaika:         noin 70 vrk

Pentuja:            4-6 pentua vuodessa   

Sukukypsä:       Toisena elinvuotenaan

Elinikä:             Alle 10 v. luonnossa

 

©2018 Wild Lynx ry - suntuubi.com