Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
KARHU (Ursus arctos)
 
Karhu on maamme suurin petoeläin ja on ainoa laji omassa heimossaan Suomessa. Jykevästä koosta huolimatta ovat monet karhulajit muualla maailmassa huomattavasti suurempia kun meidän ”oma” ruskeakarhumme. Isosta koosta huolimatta karhua on lähes mahdoton päästä luonnossa näkemään. Hyvät aistit, kyky liikkua äänettömästi, taito piiloutua ja pitkä talviuni pitävät karhun poissa ihmissilmien näköpiiristä.
 
Ravintokäyttäytymiseltään karhu on laaja-alainen. Karhulle kelpaavat niin puunsilmut, marjat, toukat, kuin tukevampikin liha-ateria, kauriista - hirveen. Suurin osa, noin 70%, karhun ravinnosta on kuitenkin muuta kun lihaa, siitä kertoo myös karhun hampaiden kehittyminen sekaravintoa hyödyntävän eläimen hampaiksi.
 
Karhun elämää ohjaa ravinnonhankinnan lisäksi lisääntymistarve. Vuotuinen elinpiiri karhulla onkin hyvin laaja. Uroskarhu saattaa liikkua jopa 60 km halkaisijaltaan olevalla alueella, karhunaaraan tyytyessä kolmasosaan uroksen liikkuma-alueesta. Karhu on yksi maailman hitaimmin lisääntyvistä nisäkkäistä, naaraskarhu synnyttää vain 2-3 vuoden välein jälkikasvua, saaden ensimmäiset pennut vasta kolmevuotiaana. Karhulla on ns. viivästynyt sikiökehitys. Viivästynyt sikiökehitys tarkoittaa sitä, kun karhu kesä-, heinäkuussa parittelee, niin munasolu kiinnittyy emokarhun vatsassa joulukuussa ja vasta silloin pienen karhun kehitys alkaa. Karhu synnyttää helmikuussa talvipesään. Syntynyt karhunpentu saa kevättalven ajan ravintoa emonsa rasvaisesta maidosta.
 
Karhun ruumiinlämpötila ei talviunen aikana laske kuin muutaman asteen normaalista 37 asteen lämpötilasta. Sydämen syke puolestaan laskee jopa alle 10 lyöntiin minuutissa, normaalisti sen ollessa noin 40 lyöntiä / min. Ravinto talviunen ajaksi karhulle muodostuu kesällä kerätyn vararasvavaraston turvin ja karhu laihtuu jopa 30% talviunen aikana kuluttaessaan rasvavarastojaan. Vettä karhu saa talviunen aikana rasvavarastojen polttamisen yhteydessä. Karhu ei syö, ei virtsaa, eikä ulosta talviunen aikana ja noustuaan keväällä tavipesästä saattaa onnekas luonnossa kulkija löytää keväthangelta karhun ”pihkatapin”.
 
Perustietoa karhusta:
 

Lahko:               Petoeläimet

Heimo:               Karhut

Laji:                   Karhu

Pituus:               140-220 cm

Korkeus:             80-130 cm

Paino:                 60-300 kg

Kiima:                 Kesä- , heinäkuussa

Kantoaika:           Viivästynyt sikiökehitys 

Pennut:               Synnytys tammikussa talvipesään     

Sukukypsä:          N. 3v. U. 2v.

Elinikä:                Luonnossa usein alle 20v.

©2018 Wild Lynx ry - suntuubi.com